Advertisement

Tips voor het trainen van uw hond

Klopt het dat je een oude hond geen nieuwe trucjes kunt leren? Experts zeggen nee. Barbara Woodhouse, de wereldberoemde hondentrainer van de jaren 80, stond erop dat elke hond, jong, oud of onverbeterlijk, getraind moest worden. Ze heeft keer op keer bewezen dat honden heel snel kunnen worden aangeleerd met “tone of voice, telepathie en een beetje liefde”. Cesar Milan, nu “Dog Whisperer”, accepteert, beginnend met het concept “geen contact, geen gesprek, geen oogcontact” om de honden te begroeten voordat ze worden getraind om een rustige en neutrale omgeving te creëren, zodat honden zich kunnen concentreren op training.

Er zijn veel commando’s die honden kunnen leren, maar volgens de American Kennel Club zijn de vijf basiscommando’s:

Kom
hiel
Ga zitten
Blijf
Ga liggen
Het onderwijzen van de meeste honden is net zo eenvoudig als het gebruik van deze opdrachten en het belonen van het huisdier voor het voltooien ervan. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de hond kalm en onderdanig is tijdens de training en dat hij niet in een agressieve of speelse staat verkeert, anders kan hij zich alleen concentreren op zijn humeur.

U moet ook weten of de hond slechtziend of slechthorend is. Besluip nooit een hond die op een of andere manier verzwakt is. Maak een geluid of roep de naam van de hond in de volgende kamer of een paar seconden voordat je hem benadert om hem niet te verrassen.

Het is belangrijk om de geschiedenis van een hond te kennen. Heeft de eigenaar het gehad sinds hij een puppy was? Is het een reddingshond? De meeste reddingshonden worden om verschillende redenen in opvangcentra gegooid, van mild tot ronduit wreed; maar hoe dan ook, wanneer u reddingshonden traint – en honden die zijn misbruikt – wordt u geconfronteerd met een diep trauma. Honden hebben last van verlatingsangst en een posttraumatische stressstoornis, waardoor ze niet voldoende kunnen ontspannen om goed getraind te worden.

Tips voor het trainen van uw hond
Als uw hond bijvoorbeeld bang is voor water en u denkt dat als u hem met de slang besproeit “hem angst zal bezorgen”, zal dit het tegenovergestelde effect hebben omdat het een al hoge mate van stress zal verhogen voor iedereen die in de graphics zit . Als je niet kunt zwemmen en je bent bang voor verdrinking, wat is dan het ergste dat kan gebeuren? Iemand kan je in de bodem van een zwembad duwen. Stel je je angst voor op dit moment. Denk je dat je op dit punt kalm genoeg zou kunnen zijn om een nieuwe vaardigheid te leren? Waarschijnlijk niet. En hetzelfde geldt voor honden.

De American Veterinary Society of Animal Behavior (avsab.org) herinnert ons eraan dat het maken van angst of vermijding bij een reeds in paniek geraakt dier geen omgeving creëert waarin kritisch leren kan plaatsvinden. Met andere woorden, experts Woodhouse en Milan hebben gelijk. De hond moet een rustige, onderdanige gemoedstoestand hebben waarin hij zich veilig en kalm genoeg voelt om al deze nieuwe trucs te leren.


Advertisement


Advertisement