Advertisement

Wat uw kat u probeert te vertellen

Katten communiceren via vocalisatie, lichaamstaal en geurmarkeringen. Volwassen katten, die ver van mensen leven, communiceren duidelijk met elkaar door middel van geur, gezichtsuitdrukkingen, complexe lichaamstaal en aanraking. Miauwen maakt geen deel uit van de natuurlijke taal van de kat. Terwijl katten gedomesticeerd waren, ontwikkelde het miauwen zich om de aandacht van mensen te trekken.

De verschillende hoogtes, intensiteit en volume van de miauw van uw kat weerspiegelen verschillende emotionele en fysieke eisen. Over het algemeen drukt je katachtige vriend zich uit met drie verschillende geluiden: gefluister, miauw en gehuil. Dit is wat je kat je probeert te vertellen:

‘Volg mij’ of ‘Toon mij aandacht’
Een chirrup of trill zit tussen een miauw en een spinnen. Het is hoe katten elkaar begroeten of hoe moeders kittens zover krijgen dat ze het volgen. Uw kat heeft misschien wat TLC nodig of probeert u naar het voer te lokken.

‘Ik wil hierop jagen’
Wanneer een kat bij het raam zit en praat met een vogel of eekhoorn, wordt het geluid aangedreven door het aangeboren jachtinstinct van een kat. Sommige wetenschappers suggereren dat chatter de dodelijke beet reproduceert die katten gebruiken om hun prooi te slachten.

“Ik ben blij”
Katten spinnen als ze ontspannen en comfortabel zijn. Ze kunnen spinnen om te kalmeren als ze ziek of gewond zijn. Vaak gaat het spinnen gepaard met het kneden van een favoriete of menselijke deken. Dit is een kittengedrag dat hij leerde toen hij de maag van zijn moeder kneedde om de melkproductie te stimuleren.

“Ik ben niet gelukkig”
Miauw of lang en herhaald miauwen wijzen op een ongelukkig kitten. Ze doen dit om verschillende redenen. Overmatig miauwen, vooral ‘s morgens vroeg, kan worden veroorzaakt door de op dat moment ingestelde interne jachtklok van uw kat en de ontevredenheid dat er geen prooi te vangen is. Het kan ook bij oudere katten verdriet betekenen en het signaal geven dat het tijd is voor een bezoek aan de dierenarts. Als uw kat niet gecastreerd is, kan hij huilen omdat hij krols is.

“Ik ben gefrustreerd”
In tegenstelling tot een hond wiens kwispelende staart geluk betekent, wanneer uw kat met zijn staart kwispelt, betekent dit dat hij te opgewonden of gefrustreerd is en alleen gelaten wil worden.

“Ik focus”
Toen een kat langzaam zijn staart van links naar rechts bewoog, trok iets zijn aandacht en richtte zich erop.

“Ik ben blij je te zien”
Een kat met een hoge staart, even lange oren en kop en snorharen is vriendelijk. Uw kat kan aangeven dat hij graag uw stem hoort en aandacht wil.

“Ik reken op je”
Wanneer uw kat zijn buik blootlegt, kan het erg verleidelijk zijn om over zijn buik te wrijven, maar het is over het algemeen geen goed idee, tenzij u niet voor veel krassen op uw handen zorgt – verdomd! Als een kat zijn buik laat zien, is dat een teken van vertrouwen. In het wild zou een kat dit soort kwetsbaarheid nooit vertonen voor een ander dier dat als een bedreiging wordt beschouwd. Het is moeilijk om schattige en donzige buiken te weerstaan, dus kom binnen als het moet – blijf niet te lang!

Uw kat kan andere communicatie vertonen die alleen u met hem deelt. Je kat blijft in ieder geval niet onbekend, negeer hem dus niet!


Advertisement


Advertisement